اگر تصمیم گرفته اید که وارد دنیای جادویی کار با رزین شوید، اولین و مهمترین کاری که باید انجام دهید، آشنایی با خصوصیات و ویژگی های رزین است.
رزین، در عین حال که ماده ای بسیار جذاب و دوست داشتنی است، در عین حال، بسیار حساس و زودرنج است. یکی از مهمترین چیزهایی که باید به آن دقت کنید، روش ترکیب رزین و هاردنر است.
چرا روش ترکیب رزین و هاردنر مهم است؟
اگر نسبت صحیح اختلاط رزین و هاردنر را رعایت نکنید و یا در محیطی که دمای مناسبی ندارد یا رطوبت و گرد و غبار دارد کار کنید، به احتمال زیاد، نتایج دلخواهی نخواهید گرفت.
رزین مایعی نسبتا غلیظ است که برای سفت شدن، به ماده ای به نام هاردنر احتیاج دارد. اگر رزین و هاردنر با هم مخلوط نشوند، همیشه به صورت مایع خواهند ماند. هنگام خرید رزین، فروشنده، هاردنر مورد نیاز را هم به شما خواهد داد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد رزین به این مقاله مراجعه کنید:
اگر نسبت ترکیب رزین و هاردنر دقیق نباشد، به مشکل بر میخورید. اگر مقدار رزین بیشتر از حد مورد نیاز باشد، هیچ وقت سفت نمیشود و همیشه حالت نرم و خمیری خواهد داشت و اگر درصد هاردنر بیشتر از حد مجاز باشد، خیلی سریع سفت میشود و فرصت ایجاد طرح را نخواهید داشت.
نسبت اختلاط رزین و هاردنرهای مختلف با هم متفاوت است که کارخانه سازنده رزین، آنرا تعیین می کند و میتوانید این نسبت را از فروشنده سوال کنید؛ ولی معمولا نسبت اختلاط رزین اپوکسی به هاردنر که در بازار ایران موجود است، نسبت دو به یک است؛ یعنی به ازای دو واحد وزنی رزین، باید از یک واحد وزنی هاردنر استفاده کنید.( دقت کنید که باید از واحد وزنی استفاده کنید، نه واحد حجمی)
برای این کار از ترازوی دیجیتال استفاده می کنیم که باید حداقل 1 گرم دقت داشته باشد.
ابتدا یک ظرف یکبار مصرف متناسب با مقدار رزینی که نیاز دارید روی صفحه ترازو قرار دهید و ترازو را روشن کنید، سپس به مقداری که مورد نیاز است رزین داخل آن بریزید، سپس ترازو را صفر کرده و هاردنر را اضافه کنید ( این کار را به آرامی و با دقت انجام دهید تا مقدار اضافه ای هاردنر، وارد رزین نشود)
برای محاسبه مقدار دقیق رزینی که برای هر سطحی لازم است، این مطلب را ببینید:
فرمول جادویی محاسبه مقدار رزین
در آموزشهای سایت رزینسرا، بدون نیاز به هیچ پیش زمینه هنری می توانید روش کار کردن با رزین را به صورت کامل و از صفر تا صد یاد بگیرید و طرح های بی نظیری خلق کنید و حتی از این هنر خود کسب درآمد کنید.
آموزش کامل و صفر تا صد دریای رزینی
بدون نیاز به پیش زمینه
+ یک دوره 70 دقیقه ای رایگان برای کسانی که هیچ آشنایی با رزین ندارند
1- آشنایی با اصطلاحات و مفاهیم اولیه
2- آشنایی با لوازم و وسایلی که برای کار نیاز دارید
3- شناخت انواع رنگهای سازگار با رزین
4- نکات ایمنی که باید رعایت کنید
5- طرز کار با تورچ و سشوار صنعتی
6- طرز محاسبه مقدار رزینی که برای هر سطحی نیاز دارید
7- روش اختلاط صحیح رزین و هاردنر
8- طرز استفاده از رنگهای جوهری، پودری و خمیری
9- ایجاد طرح دریا و موج
10- روش حبابگیری رزین
11- نکات مهم برای لایه دوم رزین
12- مراحل پایانی آماده سازی تابلو و نکات مهمی برای آنکه کارتان مورد پسند مشتری واقع شود
روش ترکیب رزین و هاردنر این است که بعد از آنکه مقدار مورد نیاز رزین و هاردنر را داخل ظرف ریختید، به وسیله یک چوب بستنی، به آرامی و در یک جهت شروع به هم زدن کنید (بسته به نوع و غلظت رزین، حداقل یکی دو دقیقه باید آنها را هم بزنید تا مایع شفافی به دست آید)
این کار را به آرامی انجام دهید تا حباب زیادی وارد رزین نشود. وقتی رزین و هاردنر به خوبی با هم مخلوط شوند، واکنش شیمیایی بین آنها شروع میشود و شروع به سفت شدن می کنند و بعد از حدود نیم ساعت به درجه ای از غلظت میرسند که به سختی میتوانید با آن کار کنید؛ به این مرحله «ژل تایم» میگویند.
این زمان، بسته به نوع و غلظت رزین و دمای محیط و عمق قالب و… میتواند متفاوت باشد، ولی در هر صورت بهتر است هر طرحی که میخواهید انجام دهید را در عرض 15 تا 20 دقیقه به اتمام برسانید.
پس از اختلاط رزین و هاردنر، چه کار کنیم؟
پس از آنکه رزین و هاردنر را به خوبی با هم مخلوط کردید و مایع شفاف و یکنواختی به دست آمد، کمی صبر کنید تا حبابهای اضافه آن خارج شود و سپس استفاده کنید.
برای آشنایی با روشهای حبابگیری رزین، به این مقاله مراجعه کنید:
اگر میخواهید رنگ را به رزین اضافه کنید، این کار را در این مرحله انجام دهید. رزین ها را در ظرفهای مورد نظرتان تقسیم کرده و به هر کدام، رنگ مورد نیاز را اضافه کنید و به خوبی مخلوط کنید.
میتوانید رنگ را به هاردنر اضافه کرده و پس از آنکه کاملا یکنواخت شد، به رزین اضافه کنید؛ ولی دقت کنید که این کار را باید زمانی انجام دهید که رزین و هاردنر مورد نیاز را قبلا به طور دقیق وزن کرده باشید؛ چون وزن رنگ، روی نسبت اختلاط رزین و هاردنر، تاثیر میگذارد.
برای آشنایی با رنگهای مورد استفاده در کار رزین، این مقاله را ببینید:
پس از آنکه رزین آماده شد (منظور از رزین، رزینی است که به صورت صحیح، با هاردنر مخلوط شده باشد) میتوانید از آن برای پوشاندن روی تابلوها یا به صورت مستقل برای ایجاد یک طرح ابستره استفاده کنید.
و اقدامات پس از کار…
وقتی رزین را روی تابلو ریختید و به صورت یکنواخت پخش کردید، باید آن را با فندک اتمی یا تورچ، حبابگیری کنید.
قطرات رزین که از اطراف کار چکه میکنند هم بعد از خشک شدن، ظاهر نامطلوبی به پشت تابلو میدهند؛ برای اجتناب از آن، با انگشت خود، هر چند دقیقه یکبار قطرات رزینی که در حال چکه کردن هستند را جمع کنید و این کار را تا زمان رسیدن به ژل تایم (یعنی زمانی که رزین آنقدر سفت شود که دیگر چکه نکند) ادامه دهید.
حالا کافی است که تابلو را در وضعیتی کاملا تراز و به دور از رطوبت و گرد و غبار به مدت حداقل 24 ساعت قرار دهید تا رزینها سفت شود.
برای آشنایی با نکات و ریزه کاری های کار کردن با رزین، این مقاله را ببینید:
14 نکته مهم که قبل از کار با رزین اپوکسی باید بدانید