اگر برای ساخت ظروف پذیرایی یا زیر لیوانی رزینی از قالب های سیلیکونی رزین استفاده کرده باشید، می دانید که استفاده از این قالبها چقدر ساده و لذت بخش است. به راحتی می توانید اجسامی مثل گل یا میوه خشک، خرده های ورق طلا، مروارید و صدف و … را درون سازه های رزینی قرار دهید و پس از خشک شدن، به راحتی از قالب جدا کنید.
البته با استفاده از چسب اکواریوم یا چسب حرارتی روی پلاستیک ضخیم یا طلق هم می توان قالبهای نسبتا خوبی تولید کرد که در مواردی که به قالب سیلیکونی با طرح مورد نظر دسترسی نداشته باشید، می تواند مفید باشد.
اما اگر تجربه کار کردن با این نوع قالبها را داشته باشید می دانید که ساختن آنها بسیار وقتگیر است، جدا کردن قطعه رزینی از روی آنها نسبتا سخت است، لبه های کار زیاد تمیز در نمی آید، اگر چروک یا ناصافی روی پلاستیک باشد به رزین منتقل میشود و نهایتا یکی دو بار بیشتر نمی توان از این قالب استفاده کرد و بعد از یکی دو بار استفاده، از هم میپاشد.
خوشبختانه قالبهای سیلیکونی تمام این مشکلات را حل کرده اند، ویژگی جالب قالب های سیلیکونی این است که استفاده از آنها بسیار راحت تر از قالبهای فوق است، سطح آنها کاملا صیقلی و صاف است، لبه های کار بسیار تمیز در می آید، سازه رزینی بسیار راحت از آن جدا میشود و بارها و بارها میتوان از آن استفاده کرد.
این قالبها تنوع بسیار بالایی دارند و در اشکال مختلف هندسی و غیر هندسی با اندازه ها و ابعاد مختلف در بازار موجودند و با توجه به کیفیت بالای کار و سهولت استفاده، قیمت بالای آنها مقرون به صرفه است.
آیا از قالبهای شیرینی پزی هم میتوان برای رزین استفاده کرد؟
قالبهای سیلیکونی متنوعی در بازار موجودند که برای تهیه کیک، ژله، شمع و …. استفاده میشوند؛ ولی هیچ کدام از آنها برای سازه های رزینی مناسب نیستند و رزین را مات می کنند؛ در ضمن اگر داخل آنها رزین بریزید دیگر برای مواد غذایی قابل استفاده نیستند.
از این قالبها در صورتی استفاده کنید که شفافیت رزین برایتان مهم نباشد مثل این گل رزینی که دوره هدیه ای که برای خریداران دوره های آموزشی ارسال میشود طرز ساختن آن آموزش داده شد.
ولی اگر میخواهید سازه های رزینی شفاف و زیبایی داشته باشید، حتما از قالبهای سیلیکونی مخصوص رزین استفاده کنید.
نکاتی که هنگام خرید قالب سیلیکونی باید به آن توجه کرد
قالبهای سیلیکونی در دو نوع دستی و صنعتی تولید میشوند که نوع صنعتی آن قیمت بالاتری دارد و شفاف تر است.
قالب دستساز اندکی چربی تولید میکند و می تواند سطح رزین را مات کند ولی قالبهای صنعتی چون با استفاده از دستگاه تولید میشوند و در ساختن آنها از مقادیر دقیق مواد اولیه استفاده شده، کیفیت بهتری دارند و رزین را مات نمی کنند؛ همین طور به دفعات بیشتری می توان از آنها استفاده کرد. بنا بر این قیمت بالاتر آنها در مجموع، مقرون به صرفه است.
هنگام خرید قالب سیلیکونی، به کیفیت و شفافیت قالب، لبه های قالب و عمق آن توجه کنید. همینطور دقت کنید که حفره یا ترک یا خشی در کف با لبه های قالب نباشد.
کاملترین پکیج آموزش رزین (پنج دوره در یک پکیج)
آموزش صفر تا صد هنر رزین بدون نیاز به پیش زمینه هنری
80 جلسه آموزش، به همراه یک دوره 80 دقیقه ای رایگان
قیمت این دوره فوق العاده: 4،800،000 تومان
قیمت با 50% تخفیف ویژه، فقط 2،400،000 تومان
فرصتی بی نظیر برای درآمدزایی با کمترین امکانات
برای اطلاعات بیشتر، اینجا کلیک کنید
نکاتی در مورد نگهداری از قالبهای سیلیکونی رزین
برای آنکه قالب سیلیکونی شما عمر طولانی تری داشته باشد و به دفعات بیشتری بتوانید از آن استفاده کنید، لازم است که به نکات ذیل توجه کنید:
1- از رزین های مرغوب استفاده کنید؛ استفاده از رزینهای نامرغوب و بی کیفیت می تواند به قالب سیلیکونی شما آسیب بزند.
2- از رنگهای استاندارد و مرغوب استفاده کنید؛ رنگهای ناسازگار با رزین هم می توانند به قالب سیلیکونی آسیب بزنند.
3- قبل و بعد از استفاده از قالبهای سیلیکونی، آنها را با آب و صابون یا شوینده ملایمی بشویید و با دستمال نخی نرم خشک کنید، از مواد شوینده قوی استفاده نکنید.
4- برای شستن قالبها از اسکاچ یا اجسام مشابه استفاده نکنید، چون هر خراشی که روی قالب سیلیکونی ایجاد شود مستقیما روی سازه رزینی شما نقش خواهد بست.
5- حتما رزین و هاردنر را با درصد دقیق ترکیب کنید و خوب هم بزنید تا کاملا با هم ترکیب شوند؛ اگر نسبت رزین و هاردنر دقیق نباشد یا به خوبی مخلوط نشده باشد، به قالب چسبیده و عمر قالب را کم می کند.
نکاتی در مورد روش صحیح ترکیب رزین و هاردنر که باید بدانید
6- هنگام حباب گیری دقت کنید که حرارت مستقیم به لبه های قالب نرسد؛ تورچ یا فندک را با فاصله از لبه های قالب نگهدارید و سریع حرکت دهید.
حباب گیری رزین، 9 روش برای آنکه از شر حبابها خلاص شویم
7- از رزین غلیظ استفاده نکنید، چون هنگام پخت، حرارت زیادی تولید کرده و قالب را خراب می کند.
8- پس از استفاده از قالب های سیلیکونی، آنها را در جای صافی قرار دهید تا خم نشوند و تغییر ظاهر پیدا نکنند.
9- قالب ها را داخل نایلون و در جای خنک و دور از تابش نور مستقیم قرار دهید.
چرا رزین به قالب می چسبد؟
اگر سازه رزینی پس از خشک شدن به قالب سیلیکونی می چسبد و به راحتی جدا نمیشود، به یکی از علتهای زیر است:
1- ممکن است نسبت دقیق رزین و هاردنر را رعایت نکرده باشید یا رزین و هاردنر را به اندازه کافی هم نزده باشید.
14 نکته که هنگام کار با رزین اپوکسی باید بدانید
2- ممکن است لبه های قالب، به خاطر استفاده نادرست قبلی، خراب شده و داخل رزین ها گیر کرده باشد.
3- شاید حرارت مستقیم تورچ، لبه های قالب را ذوب کرده و داخل رزین گیر کرده است.
4- احتمال دارد که کف قالب، حفره های ریزی ایجاد شده و سازه رزینی داخل قالب گیر کرده باشد.
5- از آنجا که عمر قالبهای سیلیکونی دائمی نیست، احتمالا عمر قالب شما به آخر رسیده و باید به فکر قالب جدیدی باشید.
چند بار می توان از یک قالب سیلیکونی استفاده کرد؟
نمی توان عمر دقیقی برای یک قالب تعیین کرد؛ عمر قالب سیلیکونی به عوامل مختلفی مثل کیفیت سیلیکون به کار رفته در آن، شرایط نگهداری و تعداد استفاده از آن بستگی دارد. ولی مسلم است که اگر نکات گفته شده را رعایت کنید می توانید امیدوار باشید که به تعداد دفعات بیشتری از قالب سیلیکونی خود استفاده کنید.
می توانید طرز استفاده از قالب های سیلیکونی رزین را به صورت کامل، در دوره آموزش ساخت ظروف رزینی ببینید.